De groenste straat van Overijssel!

13 apr 2019

De Hoek Oude Haaksbergerweg in Goor, Westerhof in Dalfsen en de Stationsstraat in Raalte mogen zich de groenste straten van Overijssel noemen. De straten wonnen de ontwerpwedstrijd ‘Ontwerp jij de Groenste straat van Overijssel’. De winnaars werden gekozen door een vakjury en een publieksjury van alle deelnemende straten via het songfestivalsysteem.

Hoek Oude Haaksbergerweg werd winnaar in de categorie kindvriendelijk, Westerhof de groenste straat als het gaat om biodiversiteit en de Stationsstraat is de groenste klimaatbestendige straat. Met 20.000 euro van de provincie per straat kan elke winnaar aan de slag om het ontwerp uit te voeren. De Stationsstraat kreeg een bonus van 5.000 euro omdat die straat in het ontwerp alle drie categorieën het beste had verwerkt.

Dicht bij mensen
Gedeputeerde Hester Maij: “Ik feliciteer de winnaars van harte met hun verkiezing tot Groenste Straat van Overijssel. Geweldig om te zien hoeveel inwoners van Overijssel met zoveel passie hun directe omgeving groener willen maken. Meer planten en ruimte voor dieren in onze omgeving, zo belangrijk voor ons klimaat, de biodiversiteit en het welzijn van mensen, lukt ook alleen wanneer inwoners daarin direct betrokken worden. Ze moeten kunnen meedenken maar ook ondersteund worden bij de uitvoering. Zo brengen we de natuur pas echt dicht bij mensen. En alle deelnemende straten hebben laten zien dat dat werkt.”

In totaal hadden 32 straten zich opgegeven voor de wedstrijd. In januari werden er 14 uitgeloot (een per gemeente, uit 14 gemeenten waren aanmeldingen binnen gekomen). Die gingen daarna aan de slag met hun voorstel waarbij ze begeleiding kregen van deskundigen op het gebied van een groene bebouwde omgeving. Een vakjury koos in maart de negen finalisten, drie in elke categorie.

De andere deelnemende straten waren:
Kindvriendelijk: kinderen kunnen in deze straat heerlijk buiten ravotten in het groen!

  • Vogelslag in Deventer
  • Plein Trompstraat in Genemuiden

Biodiversiteit: (Inheemse) planten en dieren voelen zich welkom in deze straat. Of het nu gaat om de egel of de bij.

  • Laan Hart van Zuid in Hengelo
  • Vriezenveensweg in Almelo

Klimaatbestendig: Deze straat is een koele, groene oase tijdens een hittegolf en kan voldoende water opvangen tijdens een hoosbui.

  • Delistraat in Enschede
  • Christinastraat in Kampen

De komende periode wordt met de straten besproken of ze met het prijzengeld direct aan de slag kunnen of nog hulp nodig hebben. Ook de betreffende gemeente sluit daar bij aan. De vergroening moet eind 2020 gerealiseerd zijn. Voor meer informatie: https://www.jijenoverijssel.nl/groenstestraat

Bron: Provincie Overijssel